Начин на приготвяне
Класическите ястия и вкусове никога не остаряват и са носители на много детски спомени и усмивки.
С настъпването на пролетта природата ни предоставя щедро от даровете си и няма как да не се възползваме от това така, както са го правили нашите баби.
Копривата е една от тези ценни зелении, с които изобилства този сезон, затова и е главният герой в бабината гозба.
Тя се попарва предварително във вряща вода за 1 до 2 минути. Изважда се и се накълцва, като стъблата се отстраняват.
Лукът, доматите и целината се смилат или накълцват на дребно. Запържват се в олиото и след това се добавят чушките, натязани на малко по-едро.
След около 3-4 минути се слага и копривата, червения пипер и по желание две лъжици концентрирано доматено пюре (него го добавяме само ако доматите ни не са много добре узрели и сочни).
Всичко се разбърква за кратко, слагат се и картофите, нарязани на едро, както и сините сливи.
Вкусната картофена яхния се посолява, налива се около 2 литра вода и се оставя да къкри на умерен огън 25-30 минути или до сваряване на картофите.
Ако самите картофи не са отпуснали нишесте, за да се сгъсти яхнията, може да се разтвори в малко вода една лъжица брашно и да се добави в ястието. Оставя се да поври още 10 минутки и е готово.
Постната яхния с коприва се сервира топла за предпочитане с хубав домашен селски хляб.
Добър апетит!