Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Малки питки»Лазарски квасени плитки

Лазарски квасени плитки

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6894k2k9
Лазарски квасени плитки6 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Лазарски квасени плитки за малките и красиви лазарки на обичая Ладуване"

Необходими Продукти

  • лимецов квас - 80 г
  • лимецово брашно - 400 г
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • олио - 1 с.л.
  • вода - 200 мл топла
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява в стъклена купа, в която ще се меси.

Прибавя се захарта и солта. Разбърква се много добре.

Прави се кладенче, в което се изсипва квасът.

Оцетът се разбърква с олиото и се прибавя към брашното.

Замесва се средно меко тесто, като водата се прибавя постепенно.

Оставя се за 20 мин, след което се разделя на малки топчета.

Всяко топче се разточва на правоъгълна ивица.

Навива се по дължина на руло.

Рулото се хваща през средата и двата висящи края се увиват на спирала, за да се получат тестените плитки.

Лазарските квасени плитки се нареждат в тава върху хартия за печене.

Оставят се за 12 часа да втасат нашите малки питки.

Пекат се хлебчетата в предварително загрята фурна 40 мин на 160°C.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
55
40
30
21
10
Дай твоята оценка: