Начин на приготвяне
Брашното се пресява в стъклена купа, в която ще се меси.
Прибавя се захарта и солта. Разбърква се много добре.
Прави се кладенче, в което се изсипва квасът.
Оцетът се разбърква с олиото и се прибавя към брашното.
Замесва се средно меко тесто, като водата се прибавя постепенно.
Оставя се за 20 мин, след което се разделя на малки топчета.
Всяко топче се разточва на правоъгълна ивица.
Навива се по дължина на руло.
Рулото се хваща през средата и двата висящи края се увиват на спирала, за да се получат тестените плитки.
Лазарските квасени плитки се нареждат в тава върху хартия за печене.
Оставят се за 12 часа да втасат нашите малки питки.
Пекат се хлебчетата в предварително загрята фурна 40 мин на 160°C.