Начин на приготвяне
Накиснете зрелият фасул още от вечерта. На сутринта се изплаква, залива с прясна вода и се слага да се вари. В отделен съд се загрява зехтина и се запържва ситно нарязаната глава лук.
Лукът се пържи не повече от 1-2 минути, след което се добавя ситно нарязания чесън и наситнения бекон. Продуктите са запържват още няколко минути, след което към тях се прибавят и нарязаните на дребно домати.
Зрелият фасул се сварява почти до омекване, след което се залива със задушените зеленчуци. Добавя се виното, бульон и морковите и се вари още 30 минути на тих огън.
Време е да се добавят и картофите и тиквичките, предварително обелени и нарязани на кубчета, както и граха. Продуктите се варят още 15 минути, добавят се макароните и се вари до омекването им, като при нужда може да се долее топла вода.
Преди сервиране супата се поръсва с настърган кашкавал. По желание може да се добави магданоз.