Начин на приготвяне
Женгялов хац е традиционно ястие от Армения, където с него гощават гости и туристи в планинските селца.
Названието му означава хляб със зелени билки/пролетни зеленини.
Представлява тънко разточено тесто, което се пълни и затваря с нарязани и овкусени зеленини – от 10 до 25 вида зеленолистни, от които има в изобилие през пролетта.
В случая рецептата приготвяме с 12 вида зелени билки: лапад, спанак, киселец, манголд, магданоз, копър, пресен лук, джоджен, звездица, рукола, листа от глухарче, поветица и 2 глави стар лук, които хубаво измиваме, подсушаваме и нарязваме на ситно. Сипваме ги в много дълбок съд/леген, удобен за разбъркване, и овкусяваме със сол (в случая хималайска сол), червен и черен пипер и нерафинирано слънчогледово масло – шарлан.
Важно е зеленолистните с по-неутрален вкус да са в равни пропорции, а тези с по-силно изразен вкус да добавяме в по-малки количества.
Замесваме си най-обикновено тесто от 3 ч.ч. (от 300 мл) типово брашно, около 1 ч.ч. вода, 2 равни ч.л. хималайска сол, 1 с.л. слънчогледово масло – шарлан и го оставяме настрана да отпочине.
След това го разделяме на 5 топчета. Взимаме едното, поръсваме с брашънце и го разточваме на много тънко. Сипваме върху листа 1/5 от богатата зелена плънка и започваме да затваряме питката, прищипвайки двата края. От голямо значение е да бъде добре затворена без нито една дупчица, тъй като това би попречило при печенето.
Обръщаме елипсовидната питка, със затворената част надолу, поръсваме с малко брашънце и внимателно разточваме с точилката, така че да се получи равномерно плоска.
Печем пърленката на сач или на сух тиган без мазнина.
Важно е да сложим всяка питка да се пече първо със затворената част надолу и след като тестото придобие светло-кафявите петна и приятен загар, присъщ за арменския хляб лаваш, обръщаме и изпичаме и от другата страна.
Първоначално питките изглеждат твърди, но в последствие, като изстинат, омекват и са още по-вкусни, благодарение на сочната зелена плънка.
По желание още докато са топли ги разрязваме и в джобчето при зелената плънка пъхваме малки парченца масло, за още по-наситен вкус.
Една автентична арменска рецепта, която с лекота можем да си приготвим и у нас.
По желание поднасяме Женгялов хац – арменски хляб с пролетни зеленини, с таратор или айрян.
Чудно Вкусно!