Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пърленки»Женгялов хац – арменски хляб с пролетни зеленини

Женгялов хац – арменски хляб с пролетни зеленини

Женгялов хац – арменски хляб с пролетни зеленини
Снимка: Илиана Първанова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5
"Толкова е вкусен, че можем и без нищо друго да си го хапваме"

Необходими Продукти

  • лапад - около 20 листа
  • спанак - около 2 - 3 шепи листа
  • киселец - около 1 - 2 шепи листа
  • манголд - около 1 - 2 шепи листа
  • магданоз - 1/3 връзка
  • копър - 1/3 връзка
  • пресен лук - 1 връзка перца
  • джоджен - няколко свежи стръка
  • звездица - 1 връзка свежи стръкове
  • рукола - 1 богата шепа листа
  • глухарче - 1 богата шепа листа
  • поветица - 1 богата шепа, връхчета
  • лук - 2 глави
  • хималайска сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - ½ ч.л., равна (млян)
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • шарлан - 4 с.л., слънчогледово масло
  • За тестото
  • типово брашно - 3 ч.ч. (300 мл) + за поръсване
  • хималайска сол - 2 равни ч.л.
  • шарлан - 1 с.л., слънчогледово масло
  • вода - около 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Женгялов хац е традиционно ястие от Армения, където с него гощават гости и туристи в планинските селца.

Названието му означава хляб със зелени билки/пролетни зеленини.

Представлява тънко разточено тесто, което се пълни и затваря с нарязани и овкусени зеленини – от 10 до 25 вида зеленолистни, от които има в изобилие през пролетта.

В случая рецептата приготвяме с 12 вида зелени билки: лапад, спанак, киселец, манголд, магданоз, копър, пресен лук, джоджен, звездица, рукола, листа от глухарче, поветица и 2 глави стар лук, които хубаво измиваме, подсушаваме и нарязваме на ситно. Сипваме ги в много дълбок съд/леген, удобен за разбъркване, и овкусяваме със сол (в случая хималайска сол), червен и черен пипер и нерафинирано слънчогледово масло – шарлан.

Важно е зеленолистните с по-неутрален вкус да са в равни пропорции, а тези с по-силно изразен вкус да добавяме в по-малки количества.

Замесваме си най-обикновено тесто от 3 ч.ч. (от 300 мл) типово брашно, около 1 ч.ч. вода, 2 равни ч.л. хималайска сол, 1 с.л. слънчогледово масло – шарлан и го оставяме настрана да отпочине.

След това го разделяме на 5 топчета. Взимаме едното, поръсваме с брашънце и го разточваме на много тънко. Сипваме върху листа 1/5 от богатата зелена плънка и започваме да затваряме питката, прищипвайки двата края. От голямо значение е да бъде добре затворена без нито една дупчица, тъй като това би попречило при печенето.

Обръщаме елипсовидната питка, със затворената част надолу, поръсваме с малко брашънце и внимателно разточваме с точилката, така че да се получи равномерно плоска.

Печем пърленката на сач или на сух тиган без мазнина.

Важно е да сложим всяка питка да се пече първо със затворената част надолу и след като тестото придобие светло-кафявите петна и приятен загар, присъщ за арменския хляб лаваш, обръщаме и изпичаме и от другата страна.

Първоначално питките изглеждат твърди, но в последствие, като изстинат, омекват и са още по-вкусни, благодарение на сочната зелена плънка.

По желание още докато са топли ги разрязваме и в джобчето при зелената плънка пъхваме малки парченца масло, за още по-наситен вкус.

Една автентична арменска рецепта, която с лекота можем да си приготвим и у нас.

По желание поднасяме Женгялов хац – арменски хляб с пролетни зеленини, с таратор или айрян.

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: