Начин на приготвяне
Затоплете соевото мляко със счуканата скидидка чесън. Най-добре да е на водна баня и температурата да се следи с кухненски термометър да не надвишава 37 градуса.
Добавете солта и подправките - девесил и естрагон и при подържане на тази температура започнете да наливате олиото на фина струйка при енергично разбиване.
Този процес трае 3 минути, бавно сместа трябва да емулгира и се сгъсти.
Когато това се случи, сипете прясно изцедения лимонов сок и пак енергично разбъркайте, този път за кратко.
Това е основният сос за риба, който е много подходящ за риба и ще ви очарова с вкус и аромат.
От него си отделете половината количество, а за разнообразие към другата половина сложете сироп от агаве - 3 с.л, 1 с.л. оцет и още една с горчица. Може да добавите и щипка сол за още контраст на вкусовете.
Разбъркайте добре и поднесете рибата, приготвена на тиган, скара или фурна с тези два разкошни веган соса.
Веган сосът за риба е готов.