Козунак с какао и шоколад

03/05/2021
Приготвяне60 мин.
Готвене50 мин.
Общо110 мин.
Порции1
Сготви+1 точка
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо153
  • Преглеждания за месеца152
  • Преглеждания за седмицата152
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топло мляко се натрошава маята, 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно.

Разбъркайте и оставете да се активира. Сипете брашното в голяма купа, поръсете с щипка сол и добавете активираната мая.

Разбийте яйцата с останалата захар и прибавете в брашното заедно с 2 ванилии, олио и разтопеното масло.

С брашното се разбърква, докато получите топка меко тесто.

Отделете 1/3, добавете малко какао и омесете с още брашно да се получи равномерен цвят.

С останалото брашно доомесвате голямото топче тесто, като разтягате и сгъвате поне 5 минути.

Двете теста оставете да втасат на топло за 1 час. Оформете 2 бели ленти, сплескайте на лента, наредете парчета шоколад и оформете фитили.

Пригответе и един фитил с какао.

Плетете козунака на плитка, като усуквате всеки фитил, навийте го на охлюв в тавичка.

От тестото с какао се късат малки топчета, оформят се фитили и се връзват на възелчета.

Наредете по стените на тавата и оставете да втаса още 30 минути.

Намажете с разбит жълтък, поръсете сусам и захар.

Печете пухкавия козунак в умерено загрята фурна 170°C до суха клечка.

Извадете и охладете, аз намазах отгоре с карамелен сироп и охладен покрих козунака с какао и шоколад с фолио.

Сладки празници!

От това тесто може да приготвите два малки козунака във форми 20 см или 1 голям.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар