Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пухкава празнична питка за Гергьовден

Пухкава празнична питка за Гергьовден

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2161
Пухкава празнична питка за Гергьовден
Снимка: Ваня Величкова
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
100 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
160 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • прясно мляко - 240 мл
  • вода - 240 мл
  • мая - 40 г
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 240 мл
  • яйца - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесват се млякото и водата и леко се затоплят. В тях се активира маята заедно със захарта. При шупналата мая се пресява брашно до меко тесто и солта.

Започва да се измесва, като поетапно се вкарва олиото. Тестото се оставя на топло да втаса.

Сплита се на плитка или по избор и отново втасва.

Може да се направи украса на празничната питка от солено тесто за декориране или друго по избор.

Самото тесто също може да се изрисува като Свети Георги с помощта на подправки или хранителна боя. Ще се ориентирате по снимките за самата рисунка.

Преди печене плетената питка се намазва с яйце. Пече се около час на 170 градуса или до суха клечка.

Пухкава празнична питка за Гергьовден е звездата на празничната гергьовска трапеза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: