Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Плескавица»Вкусна шарпланинска плескавица

Вкусна шарпланинска плескавица

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Вкусна шарпланинска плескавица
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
40 мин.
Порции
6
"Свежа салата или картофки - вие избирате коя е най-подходящата гарнитура за тази плескавица"

Необходими Продукти

  • кайма - 1 кг (телешко/свинско 60/40)
  • чесън - 3 скилидки
  • лук - 1/2 глава
  • магданоз - 4 - 5 стръка
  • черен пипер - 1 ч.л. или на вкус, ситно смлян
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • кашкавал - 100 г
  • сол - 2 ч.л. равни или на вкус
  • бекон - 100 г пушен
  • сланина - за намазняване на скарата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Настържете лука и чесъна при каймата. Накъсайте при тях листана на пресния магданоз.

Сложете сол и подправките и омесете хубаво каймата. Оставете я за 2 часа в хладилник.

Настържете си кашкавала, а бекона накълцайте на ситни кубчета. Това ще бъде плънката за вкусната шарпланинска плескавица.

Вземете една порция от овкусената кайма, малко повече от количеството, което се побира в затворена шепа.

С намазнени с олио ръце сложете върху дъска или пласт стреч фолио и сплескайте на тънко кюфте. Върху него разпределете от кашкавала и бекона и отгоре покрийте с втори пласт по същия начин оформена кайма.

Хубаво запечатайте краищата, за да не излиза плънката.

По този метод оформете и останалите плескавици до привършване на продуктите.

Сръбските плескавици изпечете на силен огън от двете страни, но не прекалено, за да не загарят. Най-добре е ако печете на скара с дървени въглища, но не е проблем да готвите и на електрическа скара, макар да има разлика във вкуса.

Поднесете плескавицата с кашкавал със свежа салата или картофки.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: