Начин на приготвяне
Стоплете млякото до телесна температура 37 градуса. Сложете при него листата пресен босилек и пасирайте.
Натрошете маята при босилековото мляко, сипете и захарта и разбъркайте. Оставете сместа да шупне.
Пресейте брашното в купа, направете в средата кладенче и в него чукнете яйцето, налейте олиото и шупнала мая.
Замесете гладко, меко и приятно тесто със зелен цвят. Оформете го на продълговато хлебче и сложете във правоъгълна форма за кейк, предварително намаслена и набрашнена.
Поръсете с малко брашно отгоре и покрийте с фолио или голям капак на кутия за торти, за да не залепва тестото, когато се навдигне. Оставете да втаса за около 50 минути или докато бухне и удвои обема си.
Печете босилековия хляб на 180°C в предварително загрята фурна 25-30 минути.
Готовия хляб оставете 5 минути във формата и после извадете и поставете върху решетка, за да изстине.
Хапвайте на сандвичи, препичайте си филийки от него и го комбинирайте с любими разядки или просто поръсен със зехтин за закуска.
Ароматен, неустоим и вкусен!
Коментари