Начин на приготвяне
Загрейте газираната минерална вода (не много гореща), добавете захарта, сухата мая и разбъркайте.
Изсипете брашното в по-дълбока купа, добавете солта и разбъркайте. Налейте разтворената мая, разбъркайте, добавете олиото и замесете тестото.
Изсипете тестото от двете страни, поставете го върху работната повърхност и го разнесете в кръг с пръсти (длани - не с дървена точилка).
Намажете тавата за печене с олио, поръсете с брашно и поставете разточеното тесто.
Покрийте с чиста кухненска кърпа и оставете домашната погача да престои 15 минути.
Правете шарки с вилица.
Загрейте фурната до 250 °C, след което печете питата за 15 минути на 180 градуса.
Извадете готовата кафанска пита от фурната, поръсете с вода, покрийте я с чиста кухненска кърпа и я оставете да се охлади за десет минути.
Коментари