Начин на приготвяне
Яхния със заешко и картофи е ароматна и питателна гозба.
Измийте и нарежете подготвения цял заек на порции. Нарежете зеленчука но едро. Чесъна разделете на скилидки. В голяма тенджера, налейте олио колкото да покриете дъното.
Поставете тенджерата на котлона да нагрее олиото и поставете заешките порции, запържете от всички страни до златист цвят. Извадете месото и в същата мазнина прибавете нарязания лук и моркови, запържете до омекване.
Прибавете червения пипер и разбъркайте, налейте виното и добавете заешките късове, дафиновите листа, зърната черен пипер, чубрицата и скилидките чесън. След като изври половината от виното, налейте топла вода, колкото да покрие месото.
Затворете капака на тенджерата и варете на бавен огън яхнията с месо. Когато месото е почти готово, прибавете нарязаните на едро картофи а 10 минути след това и доматения сок с разреденото брашно в него.
Щом картофите се сготвят, посолете ястието на вкус, разбъркайте и след 2 минути отстранете от котлона.
Преди сервиране на заешката яхнийка, я поръсете със ситно нарязан магданоз.