Начин на приготвяне
Лукът се почиства и измива.
Нарязва се на средно, да не е много ситно, т.к. ще се стопи и няма да се усеща.
Слага се в уок тиган и се залива със зехтина.
Задушават се под решетъчен капак за 10 мин на слаб огън.
Гъбите се измиват много добре и се почистват от пънчетата.
След като лукът се задуши, се прибавят целите гъби. Вода не се прибавя.
Задушават се 20 мин под решетъчен капак при продължително бъркане на слаб огън.
След това се прибавя виното.
Задушаването продължава още 10 мин, след което се прибавя оризът Арборио. Оризът не се мие.
Посолява се и се прибавя черен пипер. Разбърква се много добре.
При продължително бъркане постепенно се прибавя 3 ч.ч. топла вода.
Вари се до полусваряване, след което се прибавя настърганият пармезан към вкусния ориз с гъби.
Разбърква се и се сваля от котлона, като трябва да е останала малко течност.
Захлупва се с капак и се оставя 30 мин, без да се разбърква оризът Арборио с цели гъби.