Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Ориз Арборио с цели гъби

Ориз Арборио с цели гъби

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Ориз Арборио с цели гъби
Снимка: Мария Божилова
2 / 4
21/06/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Поднесете този вкусен ориз като гарнитура към любимото месце. Добър апетит!"

Необходими Продукти

  • ориз арборио - 1 ч.ч.
  • гъби - 500 г
  • вино - 200 мл
  • лук - 2 глави
  • пармезан - 100 г
  • сол
  • зехтин - 100 мл Pomace
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се почиства и измива.

Нарязва се на средно, да не е много ситно, т.к. ще се стопи и няма да се усеща.

Слага се в уок тиган и се залива със зехтина.

Задушават се под решетъчен капак за 10 мин на слаб огън.

Гъбите се измиват много добре и се почистват от пънчетата.

След като лукът се задуши, се прибавят целите гъби. Вода не се прибавя.

Задушават се 20 мин под решетъчен капак при продължително бъркане на слаб огън.

След това се прибавя виното.

Задушаването продължава още 10 мин, след което се прибавя оризът Арборио. Оризът не се мие.

Посолява се и се прибавя черен пипер. Разбърква се много добре.

При продължително бъркане постепенно се прибавя 3 ч.ч. топла вода.

Вари се до полусваряване, след което се прибавя настърганият пармезан към вкусния ориз с гъби.

Разбърква се и се сваля от котлона, като трябва да е останала малко течност.

Захлупва се с капак и се оставя 30 мин, без да се разбърква оризът Арборио с цели гъби.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: