Албански хляб

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k16k18k12
Албански хляб
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
10/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
5
"Всяко ястие е много по-вкусно с парче топъл домашен хляб, а тази рецепта за албански хляб е наистина страхотна"

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г + за поръсване
  • кисело мляко - 250 г
  • зехтин - 20 г
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 щипка
  • сода бикарбонат - 1 ч.л. /5 г/
  • оцет - 1 ч.л. по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява в купа и се смесва със солта и захарта.

В средата се прави кладенче, в което се сипва киселото мляко, което в случай че не е домашно и достатъчно кисело, се добавя лъжичка оцет.

Слага се содата в млякото и се разбърква. Оставя се да шупне за 2-3 минути.

Налива се зехтинът -15 г, а останалият се ползва за намазняване на ръцете.

Започва се бъркане с шпатула или дървена лъжица, докато брашното поеме млякото, след това се доомесва на ръка до получаване на гладко тесто за хляб. Ръцете се намазняват, за да не лепне, а при нужда се поръсва и още брашно.

Тестото за соден хляб не се меси дълго, а само толкова, колкото е нужно, за да се получи еднородно, гладко тесто.

Оформя се на кръгъл хляб (може да е по-тумбест или пък плосък) и се слага в намазнена или покрита с хартия за печене тава. Не трябва да втасва или престоява.

Поръсва се с брашно и се прави прорез по повърхността във форма на кръст.

Вкусният хляб се пече в загрята на 190 градуса фурна до златист загар, около 35 минути.

Готовият типичен албански хляб се оставя да изстине напълно върху решетка и се поднася.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: