Начин на приготвяне
Брашното се пресява в купа и се смесва със солта и захарта.
В средата се прави кладенче, в което се сипва киселото мляко, което в случай че не е домашно и достатъчно кисело, се добавя лъжичка оцет.
Слага се содата в млякото и се разбърква. Оставя се да шупне за 2-3 минути.
Налива се зехтинът -15 г, а останалият се ползва за намазняване на ръцете.
Започва се бъркане с шпатула или дървена лъжица, докато брашното поеме млякото, след това се доомесва на ръка до получаване на гладко тесто за хляб. Ръцете се намазняват, за да не лепне, а при нужда се поръсва и още брашно.
Тестото за соден хляб не се меси дълго, а само толкова, колкото е нужно, за да се получи еднородно, гладко тесто.
Оформя се на кръгъл хляб (може да е по-тумбест или пък плосък) и се слага в намазнена или покрита с хартия за печене тава. Не трябва да втасва или престоява.
Поръсва се с брашно и се прави прорез по повърхността във форма на кръст.
Вкусният хляб се пече в загрята на 190 градуса фурна до златист загар, около 35 минути.
Готовият типичен албански хляб се оставя да изстине напълно върху решетка и се поднася.
Добър апетит!