Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Карантия»Дроб по албански (Arnavut ciğeri)

Дроб по албански (Arnavut ciğeri)

Анелия МинчеваАнелия Минчева
Чирак
36361108179
Дроб по албански (Arnavut ciğeri)
Снимка: Анелия Минчева
1 / 5
14/05/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
70 мин.
Порции
2
"Една различна рецепта за приготвяне на телешки дроб - по албански"

Необходими Продукти

  • За дроба
  • телешки дроб - 500 г
  • прясно мляко - колкото да покрие дроба
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • кимион - 1 ч.л.
  • соев сос - 2 с.л.
  • брашно - малко повече от 1 ч.ч.
  • зехтин - 3 с.л.
  • олио за пържене - около 500 - 600 мл
  • картофи - 5 - 6 (големи)
  • За лучената салата
  • червен лук - 3 - 4 средно големи глави
  • зехтин - 3 с.л.
  • лимонов сок - от 1/2 лимон
  • сол - на вкус
  • магданоз - 1 връзка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, започваме с приготвянето на телешкия дроб. Отстраняваме ципата и където има жилки, след това измиваме със студена вода (по принцип е по-добре да не се мие, но дробът, който купих, имаше дъх и затова и подправки съм сложила повече).

След това нарязваме на по-едри кубчета и в купа заливаме с прясно мляко и оставяме няколко часа да кисне, за да е по-крехък и да не мирише толкова (когато нямам време, го кисна около 30 мин).

Изцеждаме дроба от млякото и подсушаваме с кухненска хартия. Овкусяваме със сол, черен пипер, червен пипер, соев сос и малко кимион и оставям в хладилника за около 30 мин, отцеждаме в гевгир и овалваме в брашно.

Отново с помощта на гевгира изтръскваме от брашното или всяко парченце се изтръсква и пържим в горещо олио (повечко олио) за кратко (максимум 3 минути), за да не изсъхва дробът.

С решетъчна лъжица ги изваждаме върху кухненска хартия.

Поливаме с малко зехтин и поръсвам с шарена сол.

Сервираме панирания дроб, докато е топло - с пържени картофи на кубчета, които предварително накисваме в ледено студена вода за около 30 минути преди пържене (за да бъдат хрупкави картофките, а не меки), и салата, която приготвяме от лук, нарязан на полумесеци, магданоз, лимонов сок и малко зехтин.

Дроба може и да се разбърка с пържените картофки и така да се сервира. Приятен апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: