Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хляб Кампесина

Хляб Кампесина

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Хляб Кампесина
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
14/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
17 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
57 мин.
Порции
12
"Опитайте вкуса на истински домашен хляб - приготвя се по тази рецепта"

Необходими Продукти

  • брашно - 520 г + за доизмесване
  • яйце - 1 бр.
  • кисело мляко - 200 г
  • прясно мляко - 100 мл
  • сол - 2 ч.л. равни
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 25 г
  • краве масло - 12 г
  • мая - 20 г жива
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецептата се приготвя с домашни мляко, яйце и масло.

Маята се натрошава при прясното мляко и се разбърква заедно със захарта, докато се разтвори.

Оставя се да шупне за 7-8 минути.

Брашното се пресява в купа, смесва се със солта и в средата се прави кладенче, в което се сипват олиото, маслото, шупналата мая и леко разбитото яйце.

Започва да се бърка в кладенчето, като се взима от брашното и така, докато се поеме цялото.

Прехвърля се на набрашнен плот и се омесва гладко, меко и пухкаво тесто. Ако е нужно, се добавя още брашно, но се внимава да не се прекали, за да не стане твърдо тесто.

Оставя се в голямата купа, добре завита с фолио и кърпа и втасва 40 минути.

От бухналото тесто за хляб се оформя издължен хляб, по-дебел от франзела, и се поставя в тава, покрита с хартия за печене.

Поръсва се с брашно и се прави не много дълбок разрез в средата по дължина.

Втасва още веднъж за 1 час в топло помещение.

Селският хляб Кампесина се пече в загрята на 200 °C фурна за 20 минути, после температурата се сваля до 180 °C за още 15-20 минути или докато хлябът добие златист загар и твърда коричка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Juliya
Juliya
Много пухкав и вкусен хляб!
01.02.2024 23:57
1