Начин на приготвяне
Рецептата се приготвя с домашни мляко, яйце и масло.
Маята се натрошава при прясното мляко и се разбърква заедно със захарта, докато се разтвори.
Оставя се да шупне за 7-8 минути.
Брашното се пресява в купа, смесва се със солта и в средата се прави кладенче, в което се сипват олиото, маслото, шупналата мая и леко разбитото яйце.
Започва да се бърка в кладенчето, като се взима от брашното и така, докато се поеме цялото.
Прехвърля се на набрашнен плот и се омесва гладко, меко и пухкаво тесто. Ако е нужно, се добавя още брашно, но се внимава да не се прекали, за да не стане твърдо тесто.
Оставя се в голямата купа, добре завита с фолио и кърпа и втасва 40 минути.
От бухналото тесто за хляб се оформя издължен хляб, по-дебел от франзела, и се поставя в тава, покрита с хартия за печене.
Поръсва се с брашно и се прави не много дълбок разрез в средата по дължина.
Втасва още веднъж за 1 час в топло помещение.
Селският хляб Кампесина се пече в загрята на 200 °C фурна за 20 минути, после температурата се сваля до 180 °C за още 15-20 минути или докато хлябът добие златист загар и твърда коричка.
Коментари