Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Хляб-козунак

Хляб-козунак

AqAq
Новак
1828222k
Хляб-козунак1 / 2
16/04/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Хляб или козунак, вече не се налага да избирате, защото има Хляб-козунак, който се приготвя много лесно"

Необходими Продукти

  • сушени кайсии - 50 г
  • червени боровинки - 100 г сушени
  • стафиди - 100 г
  • ром - или есенция
  • орехи - 100 г счукани на едро сурови
  • бадеми - 50 г нарязани на едро сурови
  • кафява захар - 100 г или агаве
  • брашно - 250 г пълнозърнесто (или друг вид брашно) + 1/2 ч.л. сода
  • вода - 2/3 ч.ч. хладка
  • зехтин - 3 с.л. или разтопено масло
  • канела - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сушените плодове се нарязват на парченца, заливат се с няколко супени лъжици ром, объркват се хубаво и се оставят в хладилника за няколко часа. Може да се напръскат с есенция ром.

Ядките се счукват на едро. В купа сипете брашното със содата, захарта, зехтина и канелата, долейте водата и замесете постепенно сместа до средно лепкаво тесто. При нужда добавете още малко брашно или вода. Не прекалявайте с месенето - няколко минути трябва да са достатъчни.

Добавете ядките и сушените плодове към тестото и омесете отново. Готовото лепкаво тесто оставете в хладилник за 30 минути до 1 час.

Застелете тава с хартия за печене. От тестото оформете продълговато хлебче или разделете тестото на 3 топки. всяка се изтънява и се прави на плитка, която се слага в тавата.

Намажете отгоре с малко прясно мляко или зехтин и поръсете с кафява захар. Изпечете сладкиша в загряна на 180 градуса фурна за около 30 мин. или до пълна готовност. Готовото хлебче напръскайте с малко вода. Увийте го с кърпа и го оставете да изстине.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка: