Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Солен Пай»Бретонски галет с шунка

Бретонски галет с шунка

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Бретонски галет с шунка
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
25/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
8
"Не се плашете от дългата рецепта - този солет галет с шунка става много бързо, а вкусът му си заслужава всяка една минута"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • елда - 180 г (или готово брашно от елда)
  • брашно - 70 г пшенично
  • яйца - 3 бр.
  • зехтин - 30 мл
  • вода - 500 мл
  • сол - 2 щипки
  • черен пипер - 2 щипки
  • Плънка
  • яйца - 8 бр.
  • шунка - 200 г
  • ементал - 200 г
  • сол - на вкус
  • черен пипер - 8 малки щипки
  • масло - за намазняване на тигана
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бретонският галет с шунка е поредната френска класика, която си заслужава да бъде опитана от всеки.

Представлява вид палачинка, приготвена основно от брашно от елда и прегъната/завита от четирите краища, като по този начин добива форма на квадрат, но в центъра е открита.

Както повечето френски рецепти, така и тази е изготвена от семпли на вид продукти, но си има своите специфики и тънкости, за да бъде крайният резултат автентичен и най- важното успешен.

Първата стъпка е да си приготвим специалното тесто за галет бретон. В него задължителна е елдата.

Тя се смила на брашно или се ползва готово такова.

Смесва се с бялото брашно, солта и пипера.

Яйцата се разбиват и към тях се налива зехтинът и водата.

Сухата и течната смес се разбиват добре и палачинковото тесто (на този етап рядко) се оставя да престои 1 час на стайна температура и 30 минути в хладилник.

Разбърква се отново и ако е още рядко се добавя малко брашно. Ако пък е много гъсто, още вода.

Подготвят се продуктите за плънката:

Ементалът се настъргва, а шунката се реже на не много дълги, но тънки ленти.

Тиган с незалепващо дъно и по-голям диаметър (около 26-8 см.) се загрява на слаб до леко умерен огън - 4-та степен от 9.

Намазнява се цялата му повърхност с масло и се сипва черпак от палачинковото тесто като се разклаща на всички страни, за да се разпространи сместа равномерно.

Галетът се пече около 2-3 минути или докато по ръбчетата започне да порозовява, а отгоре се е втвърдил.

Опитва се с шпатула да се отлепи от краищата, а дори и леко да се счупи, не е проблем. При всички положения първият гале тда е неуспешен и да се натроши, със сигурност следващият ще стане добре, тъй като ще усетите тънкостта на температурата и впоследствие отлепянето.

Огънят се намалява с една степен.

Поръсва се с ементал под форма на обръч в центъра. Наоколо се слагат и парченца шунка, а в самия център се чуква едно яйце и се поръсва със сол и черен пипер.

Кашкавалът ементал трябва лека полека да започне да се разтапя, а белтъкът на яйцето да побелее. За целта може да се направят леки пукнатинки в палачинката, за да навлиза топлина, или пък да се захлупи тигана с капак.

Когато яйцето е готово (жълтъкът е добре да остане по-рохък), четирите краища се подвиват леко навътре и получаваме споменатата по-горе квадратна форма.

По същия начин се процедира до привършване на продуктите и получаване на 8 броя галет бретон (но броят зависи и от диаметъра на тигана).

Соленият пай се поднася топъл и чудесно може да се предложи за закуска, обяд или вечеря.

* Ако предпочитате може да процедирате и по друг начин:

Първо изпичате всички палачинки и после една по една претопляте отново на тигана и тогава слагате пълнежа и прегъвате по гореописания начин.

Така обаче според мен стават малко по-сухи самите палачинки.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: