Начин на приготвяне
Предлагам ви още един вариант на бретонски галет, който този път е приготвен с ароматни сирена.
Ще видите и нов, по-интересен начин на прилагането на яйцето в плънката.
Най-деликатният момент от тази рецепта за солен галет е приготвянето на палачинката за галета, и по специално - уцелването на точната температура на печене, както и консистенцията на тестото, за да не се начупи или залепне тестото.
Разбира се, тук роля играе и самият незалепващ тиган, който трябва да е с дебело дъно и незалепващо покритие.
За да получим 8 броя бретонски галет, размерът на тигана да е 26 см.
Количествата сирена за плънката не са задължителни, а могат да бъдат намалени или увеличени, според вкуса и предпочитанията. Видът на сирената обаче нека остане същият, защото като комбинация се получава разкошно. Така в компания с яйцето и пресния чесън става нещо уникално.
За тестото разбийте всички посочени продукти - яйца, зехтин, вода, сол, пипер и двата вида брашно.
Получената рядка смес оставете за час- два на стайна температура или в хладилник и така ще се сгъсти.
Бтетонският галет изпечете на принципа на приготвяне на палачинки, с разликата че за да остане по-сочно тестото, се пече само от едната страна на ниска температура 4-та степен от 9. Така и отгоре си хваща коричка.
Тук обаче допълнително ще направим и друго.
Отделете белтъците от жълтъците на 8-те яйца, като жълтъците нека останат цели.
Белтъците леко разбийте, само до втечняване, а не на пяна.
Когато сложите черпак от тестото в намазнен с масло тиган и разпрострете като палачинка, изчакайте минутка и намажете отгоре обилно с белтък.
Захлупете с капак и оставете да побелее отгоре. Тогава във форма на пръстен оформете кладенче в центъра от настърганите четири вида сирене. В кладенчето сложете жълтъка.
Подвийте навътре четирите краища на палачинката, така че жълтъкът и част от сирената да остане открит.
Захлупете отново и изчакайте яйцето да стегне леко, а сирената да се разтопят.
Извадете апетитния солен пай, поръсете с накълцаните перца чесън и продължете по същият начин с останалите продукти до привършването им.
Хапвайте този страхотен бретонски галет с четири сирена топъл и му се насладете.
Добър апетит!