Печена патица по тоскански

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Печена патица по тоскански3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
100 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
200 мин.
Порции
6
"Още за първия предстоящ празник пригответе тази печена патица по тоскански и се поглезете"

Необходими Продукти

  • бяло вино - 150 мл
  • патица - 1 бр.
  • портокали - 3 резена
  • мащерка - 3 клончета
  • сол
  • черен пипер
  • сок от портокал - 50 мл
  • портокалов ликьор - 150 мл
  • зеленчуков бульон - 150 мл
  • зехтин - 3 с.л. екстра върджин
  • розмарин - 4 клончета
  • сос
  • царевично нишесте - 40 г
  • вода - 40 мл
  • портокалова кора - от 1 бр.
  • портокалов сок - 150 мл
  • захар - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте патицата и подсушете с кухненска хартия. Овкусете с черен пипер отвътре, овкусете с билките и сложете портокаловите резени.

С помощта на кухненска връв я завържете през рамене и корема, за да бъде добре вързана.

Сложете маслото в незалепващ тиган. Запечете месото от двете страни. Сипете ликьора. Овкусете с черен пипер, сол, сока от портокал, бульона и бялото вино.

Похлупете с капак и гответе патицата с портокали за 90 мин. Температурата на месото трябва да е 70 градуса. Обливайте я с получилия се сос.

После преместете патицата в дълбока тава и я пъхнете в умерена фурна за още 90 мин. Може и направо да печете патицата за три часа във фурна и да пропуснете тигана.

Пригответе соса за месото. Сварете кората от портокал до омекване, нарежете на лентички. Смесете нишестето с 20 мл вода.

Сипете захарта в тенджера и оставете да се карамелизира, тогава налейте сока от портокал. Разбъркайте и добавете 5 с.л. от соса, който се е образувал при готвенето на патицата. Сипете нишестето.

Разбъркайте до получаване на кремообразна консистенция на соса за печената патица по тоскански.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: