Начин на приготвяне
Измийте патицата и подсушете с кухненска хартия. Овкусете с черен пипер отвътре, овкусете с билките и сложете портокаловите резени.
С помощта на кухненска връв я завържете през рамене и корема, за да бъде добре вързана.
Сложете маслото в незалепващ тиган. Запечете месото от двете страни. Сипете ликьора. Овкусете с черен пипер, сол, сока от портокал, бульона и бялото вино.
Похлупете с капак и гответе патицата с портокали за 90 мин. Температурата на месото трябва да е 70 градуса. Обливайте я с получилия се сос.
После преместете патицата в дълбока тава и я пъхнете в умерена фурна за още 90 мин. Може и направо да печете патицата за три часа във фурна и да пропуснете тигана.
Пригответе соса за месото. Сварете кората от портокал до омекване, нарежете на лентички. Смесете нишестето с 20 мл вода.
Сипете захарта в тенджера и оставете да се карамелизира, тогава налейте сока от портокал. Разбъркайте и добавете 5 с.л. от соса, който се е образувал при готвенето на патицата. Сипете нишестето.
Разбъркайте до получаване на кремообразна консистенция на соса за печената патица по тоскански.