Начин на приготвяне
Лещата се слага да се вари в 1 - 1.5 ч.ч. вода с по 1 щипка сол и захар.
През това време се смесват всички продукти за соса и се разбиват добре до хомогенност.
Лукът, морковът и пиперката се режат на дребни кубчета. Тиквичките се измиват добре и без да се белят, се нарязват на по-едро.
Когато лещата е сварена, се отцежда и се оставя настрана.
В сгорещено олио се запържва лукът. След него се добавят и морковът и пиперката. Запържват се за няколко минути, докато поомекнат леко.
След тях се прибавят и тиквичките с подправките. Оставят се няколко минути.
След това се изсипва сосът и се разбърква добре, оставя се да заври.
Когато това стане, се намаля котлонът и се оставя да къкри до омекването на всички зеленчуци.
Накрая се прибавя и лещата и веганската яхния се оставя още няколко минути.
Сервира се червена леща по тайландски във фъстъчен сос с ориз или плоски нудли.