Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 180 градуса. В дълбок тиган загрейте олиото до средна температура, след което запържете калмарите за 2 до 3 минути, като разбърквате с дървена лъжица.
Добавете лука, спанака (добре изцеден), солта и черния пипер (по избор) и оставете да къкри 4 минути. Добавете ориза и индийското орехче (ако използвате).
Оставете да къкри 3 минути, като бъркате непрекъснато, след което добавете виното. Оставете да къкри още 3 минути, след което добавете сока на един лимон. Смесете добре всички съставки, след което свалете от котлона.
Проверете вкуса, добавете магданоза и още черен пипер и сол, ако е необходимо. Разбъркайте и оставете настрана.
Напълнете калмарите с тази смес с малка лъжица (нека пълнежът поеме максимум (калмари)).
Затворете отвора с клечка за зъби и направете отвор за пара в другия край.
Подредете морските дарове в по-дълбок тава, добавете около калмарите от сместа за пълнене (ако ви е останала). Залейте всичко със зеленчуков бульон и 70 мл зехтин.
Покрийте с алуминиево фолио и печете калмарите, пълнени със спанак 40 минути. Извадете фолиото, след това печете още 5 минути, докато калмарите станат малко кафяви.