Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Маринована Риба»Маринована Каракуда

Маринована Каракуда

Marto_86Marto_86
Новак
281094132
Маринована Каракуда2 / 2
19/08/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
Порции
8
"Може да си спретнете чудна рибна салата с маринованата каракуда - наистина е страхотна"

Необходими Продукти

  • каракуда - 2 кг (обработена на хапки)
  • сол
  • захар - 2 с.л.
  • олио - да покрие в буркана
  • оцет - 6 с.л.
  • бяло вино - 6 с.л.
  • лют червен пипер - 1 ч.л. едросмлян
  • бахар - 1 или 2 зърна
  • черен пипер - 15 зърна
  • портокали - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Основното на рецептата е рибата да се обработи добре, да се одере, да се отстранят костите, гръбначната и коремната кост.

Можете да използвате всякаква сладководна риба, препоръчвам едрите и мазни риби, които така или иначе не стават за пържене, а само за мариноване и скара.

Аз съм правил по тази рецепта с Тлъст Шаран, Толстолоб, Амур, едра Каракуда и едра Червеноперка и резултатът, макар и различен, винаги е много добър.

Прави се на хапки, които се слагат в предварително преварена силна саламура от едра сол. Хапките киснат в саламурата 48 ч. След като извадите рибните хапки от саламурата, ги изцеждате добре, без да ги миете.

Правите марината от гореспоменатите количества оцет, захар, бяло вино, изстискани два портокала, лютия пипер, черния пипер и смляно едно зърно бахар, заливате рибата и я разбърквате добре, на няколко пъти през един час. Оставяте я в маринатата една нощ.

На другия леко изцеждате и нареждате рибните хапки в буркан и заливате с предварително запържено и охладено олио. Така маринована рибата издържа няколко месеца в хладилник.

Преди консумация можете да гарнирате маринованата риба с копър и стар лук, получава се страхотна рибна салата.

Маринованата Каракуда е много сполучлива, опитайте!

Забележка: Аз често правя тази салата от няколко вида дребна риба, събирам от няколко излета дребните рибета в фризера, червеноперки, каракуди и каквото дребно излезе, когато събера 4-5 кг дребошляци, изчиствам и получавам около 2 кг качествен материал за марината по тази рецепта.

При дребната рибка вадя само филенцата. Иначе най-изгодно е от толстолоб, той е евтин и с ниски вкусови качества, но по тази рецепта става превъзходен и с една риба около 7-8 кг изкарвам доста материал и пълня бурканчета за цяла зима.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: