Рататуй от Прованс

Иван КацаровИван Кацаров
Помощник Готвач
851k273
Рататуй от Прованс
Снимка: Иван Кацаров
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6
"Ех, този вкусен Рататуй, мечтаем си за нещо всеки ден"

Необходими Продукти

  • патладжани - 2 броя средни
  • тиквички - 2 броя средни
  • зехтин - 50 мл
  • лук - 1 глава
  • чесън - 4 - 5 скилидки
  • морков - 1 брой среден
  • домати - 700 г
  • сол - на вкус
  • захар - 1 щипка
  • провансалски микс - 2 ч.л.
  • пушен червен пипер - 2 ч.л.
  • лют червен пипер - по желание
  • моцарела
  • пармезан - за поръсване (пекорино)
  • магданоз - 1 връзка
  • За провансалски микс
  • мащерка - 3 с.л.
  • чубрица - 2 с.л.
  • риган - 2 с.л.
  • розмарин - 1 и ½ с.л.
  • лавандула - 1 и ½ с.л. цвят
  • майорана - 1 с.л.
  • босилек - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо започвам с провансалския микс от подправки, които на мига ни пренасят в югоизточна Франция. На пазара се продават готови миксове, чиито състав доста варира. Ние у дома си приготвяме сами микса, по рецептата, която научихме при едно пътуване из Франция.

Автентичната рецепта за рататуй се прави с предварително сотирани тиквички и патладжани, но ние често правим бързия вариант (какъвто е случаят сега) и не ги сотираме.

Между другото анимационното филмче „Рататуй“ доста повлия начина, по който се приготвя това традиционно ястие. В класическата рецепта патладжаните и тиквичките се нарязват на кубчета и се сотират, след това се приготвя доматеният сос и в тенджера се редуват ред сос, ред патладжани с тиквички. В случая нашето приготовление е по филмчето.

Патладжаните и тиквичките се нарязват на филийки.

Приготвя се доматен сос, като се запържи нарязан на ситно лук в зехтин. Към него се добавят настърганият на ренде морков. След малко добавяме нарязан на ситно чесън и запържваме още малко.

Подправяме с провансалски микс, сол на вкус, пушен червен пипер (и лют ако харесвате) и гасим с доматите. Добавя се съвсем малко вода, около 100 мл и балансираме вкуса със щипка захар. Оставяме на тих огън да заври и къкри за 10 минути.

В йена глас или плитък гювеч, или друга тава слагаме доматеният сос и отгоре със застъпване, като керемиди, подреждаме патладжани и тиквички, като ги редуваме. Отгоре ги поливаме с още малко зехтин, малко сол и слагаме да печем в студена фурна (за да не спукаме йена глас). Включваме на 170 и печем до готовност, около 30 мин след като течността заври.

Изваждаме готовия Рататуй от Прованс и поръсваме обилно с нарязан на ситно магданоз.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ БЕЛЕЖКИ:

Ако предварително сме сотирали патладжаните и тиквичките, фактът че са претърпяли някаква кулинарна обработка съкращава времето за приготвяне на ястието. В този случай оставяме доматеният сос да поври малко по-дълго време.

След това когато подреждаме тиквички и патладжани, слагаме и парчета моцарела между тях, като редуваме: патладжан, моцарела, тиквичка и т.н. По този начин, когато запичаме моцарелата, няма да търпи дълга кулинарна обработка.

По желание малко преди изваждане може да се поръси с пармезан или пекорино или парчета моцарела. Разбира се, че те могат да се заменят с кашкавал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: