Начин на приготвяне
Ябълките почистваме от сърцевината и изгнилото.
Нарязваме ги на кубчета и ги поставяме в тенджера.
Наливаме 1/2 ч.ч.вода. Пускаме котлона на тих огън и варим за 3-4 часа до омекване на ябълките, като разбъркваме от време на време.
След това пасираме ябълките на пюре.
Връщаме отново на котлона до изпаряване на излишната течност. Добавяме канела на вкус.
В тавата си слагаме хартия за печене.
Сипваме ябълковото пюре в тавата. Трябва да е с дебелина 3-4 мм, краищата е добре да са с още 2-3 мм по-дебели, защото съхнат по-бързо.
Фурната загряваме на 200°C, слагаме тавата, след 20 минути намаляваме на 70°C и сушим 5-6 часа.
След това изваждаме тавата и оставяме вкусния пестил да се охлади напълно.
Обръщаме върху кърпа и премахваме хартията на ябълковия пестил с канела без захар.