Начин на приготвяне
В купа си поставяме захарта, маята, 1 с.л. брашно и наливаме малко от хладката вода.
Разбъркваме маята и я оставяме настрана, за да се активира.
Когато е готова маята, добавяме водата, солта, зехтина и половината от брашното.
Започваме да бъркаме в една посока, докато сместа стане хомогенна.
Тука е моментът да добавим останалото брашно и започваме да месим на ръка за около 10 минути.
Когато сме готови, покриваме с кърпа и оставяме да втаса, докато увеличи двойно обема си.
Премесваме отново и отново завиваме.
Разделяме тестото на 12 еднакви топчета като от всяко оформяме кръгла плоска питка.
Оформените питки се завиват с кърпа, за да не съхнат.
Поставяме сача на котлона и когато се загрее повърхността слагаме арабската питка.
Ако нямате сач може да ползваме тежък тиган.
Печем 15-20 секунди, след това обръщаме от другата страна за около 1 минута и така докато е готова.
Печенето на една питка не е повече от 3 минути.
Арабските питки на сач са готови.