Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Запеканки»Зеленчукова запеканка с пармезан

Зеленчукова запеканка с пармезан

Gordana DanilovGordana Danilov
Готвач
14337598
Sandra Palikarov
Преведена от
Sandra Palikarov
Зеленчукова запеканка с пармезан
Снимка: Gordana Danilov
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Търсихте нещо вкусно и лесно за приготвяне - заповядайте!"

Необходими Продукти

  • лук - 2 глави
  • чесън - 3 скилидки
  • патладжани - 1 бр. по - голям
  • домати - 3 - 4 бр., узряли
  • тиквички - 1 бр.
  • моцарела - 1 бучка
  • пармезан - 100 г, настърган
  • риган - 1/2 ч.л., сух
  • босилек - 1 с.л., пресен, нарязан
  • морска сол - 2 ч.л. равни
  • черен пипер - прясно смлян
  • балсамов оцет - 1 с.л.
  • зехтин - 100 мл.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът и чесънът се нарязват на ситно. Патладжанът се нарязва на кубчета с размер 1 см. Доматът без люспата се нарязан на кубчета.

Нарежете тиквичките за запеканката на удобни за вас парчета. Наситнете босилека. Загрейте фурната до 180 градуса.

В голям тиган запържете лука в загрят зехтин, добавете чесъна и ригана и запържете за няколко минути, докато заухае. Добавете още зехтин, сложете патладжана и продължете да пържите още 5 минути.

Разбъркайте доматите и оцета, а когато излишната течност се изпари, добавете половината количество пармезан и нарязания босилек.

Поръсете сол и черен пипер на вкус.

Поставете пържените зеленчуци в намаслена тава за печене, подредете нарязаната моцарела и тънко нарязаните тиквички. Поръсете с останалото количество пармезан и още малко зехтин.

Печете в предварително загрята фурна за около 20 минути, докато хубаво покафенее зеленчуковата запеканка с пармезан.

Сервирайте зеленчуковото ястие горещо или студено с препечени филийки хляб, подправени с чесън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: