Начин на приготвяне
Разтворете маята със захарта в 140 мл от водата, леко затоплена до 37°С. Оставете сместа да шупне за 10-15 минути.
В купа смесете бялото със ръженото брашно и солта. В средата направете кледенче и сипете останалата 200 мл вода и шупналата мая.
Омесете меко, еластично хлебно тесто с миксер с подходящите приставки или с кухненски робот. С уреда ще ви е по-лесно, тъй като мекото тесто се меси по-трудно.
Оставете в купата тестото да удвои обема си за час - час и половина, след това го прехвърлете на набрашнен плот.
За оформянето на хлебчетата ползвайте две лъжици, с които да загребвате и слагате в тава, покрита с хартия за печене малки порции с неправилна форма. Може да късате тестото и с намазнени или набрашнени ръце.
Ще ви излязат две тави с ръжени хлебчета.
Покрийте ги с кърпи и оставете да удвоят обема си, след това изпечете в силно загрята фурна за около 20 минути.
Добър апетит с немските хлебчета с ръж!