Начин на приготвяне
Лукът се нарязва на дребно, а обелените патладжани се нарязва на малки кубчета. Чесънът и копърът се наситняват.
В сгорещено олио се запържва лукът, а след това към него се добавя патладжанът. Разбърква се от време на време няколко минути, докато патладжанът потъмнее и омекне.
Прибавя се чесънът, копърът и сол и черен пипер на вкус. Разбърква се и след още няколко минути се сваля от котлона.
Картофът се намачква и се прибавя към патладжана. Разбърква се и се изсипва галетата, след което пак се разбърква добре, за да се смеси всичко. Сместа се оставя да поизстине.
Когато е готова сместа, се оформят кюфтенца от патладжан, които се овалват в брашно. Излизат около 17 кюфтенца средна големина. След това се изпържват в сгорещено олио от всяка страна.
Сосът може да се приготви или накрая, докато изстиват готовите зеленчукови кюфтенца, или докато изстива сместа за тях, преди да се оформят.
За соса се нарязва лукът и се наситнява чесънът.
Запържва се лукът, докато започне да става прозрачен. Тогава се добавя чесънът.
Налива се доматеният сос, около 1/2 - 2/3 ч.ч. вода, прибавя се захарта и другите подправки и се оставя да заври. Няколко минути след това доматеният сос се сваля от котлона.
Така патладжанените кюфтенца с доматен сос са готови за сервиране.