Начин на приготвяне
Невероятно вкусни са тези баклавички с богат и кремообразен бадемов Франджипан и покрити с ароматен сироп! Традиционно това е бадемов пълнеж с небелени бадеми, а аз го правя с пълнеж от франджипан. Това е същият пълнеж, който бихте ползвали в бадемов кроасан.
За пълненето на всяка ролка баклава използвам един лист кори за турска баклава, в който увивам кремообразния франджипан, след това изпичам и накисвам в ароматен сироп.
Сиропът, който обичам да използвам за тези бадемови баклавички, е прост, овкусен с ванилия, и може да се използва за всичко. Първо трябва да приготвите сиропа, за да му дадете достатъчно време да се охлади, защото добавянето на хладен сироп към топлите баклавички ще позволи да се абсорбира правилно и да поддържа корите хрупкави. Ако добавите топъл сироп към топли ролки баклава, кората ще се намокри.
За да направите сиропа, смесете захарта с водата в малка тенджера и оставете да заври. Разбъркайте, когато заври, а веднага щом захарта се разтвори, махнете сиропа от котлона. Добавете ваниловия екстракт и го оставете настрана да се охлади.
Пълнеж:
Съветвам ви да спазите точните грамажи и пастата, която ще получите, ще е перфектна! В деня, в който ще правите баклавичките с бадемов пълнеж, поне един час предварително извадете съставките от хладилника. Така плънката ви ще стане по-лесно, по-добре и без миксер, а само с шпатула. Маслото няма да се пресече, като добавите яйца със същата температура и двете ще се комбинират старателно на гладка еднородна смес, като паста.
Не се притеснявайте, ако забравите да извадите съставките си от хладилника! Поставете маслото си в купа в микровълновата за 10 секунди, докато омекне. След това сложете яйцата в купа с топла вода за няколко минути. Супер лесно!
За да направите пълнежа смесете маслото, захарта, солта и екстрактите с помощта на шпатула в купа. Разбийте яйцата заедно в малка купа и ги добавете към маслената смес. Разбъркайте ги заедно. След това добавете бадемовото брашно заедно с лимоновата кора и разбъркайте, докато се комбинират.
Опции и вариации
Обичам моите бадемови баклавички точно по начина, описан в моята рецепта. Има обаче няколко начина да промените нещата. Можете да добавите съставки към пълнежа си, като сушени череши или боровинки, шоколадови парченца, нарязани пресни череши без костилки или нарязани бадеми за допълнителна текстура. Също така, ако предпочитате суха версия на баклавата като десерт, поръсете сладкишите само с пудра захар, вместо да ги полеете със сироп.
Загрейте фурната до 180 ° C.
Разтопете несолено масло и си пригответе четка за сладкиши. Подгответе разрязаната ролка кори за баклава през средата, преди да ги разтворите.
Поръсете малко разтопено масло върху лента от кората. Ако два листа са залепени заедно, можете да ги използвате. Поставете около една супена лъжица бадемов пълнеж в края на лентата, след това сгънете (2 см ) от двете страни на лентата и я навийте като ролка (пура). Поставете сладкишите върху тава, застлана с хартия за печене. След като завършите навиването на всички, ги намажете с останалото разтопено масло.
Така приготвени баклавите могат да се съхраняват във фризера до 2 месеца. Охладете ги непокрити, докато маслото, което е било намазано отгоре, се втвърди. След това увийте тавите с фолио и ги дръжте замразени до готовност за печене. Оставете да се размразят за една нощ в хладилника, след което ги оставете на стайна температура на плота за един час преди печене.
Печете баклавите на средната решетка за около 25 минути или до златисто. Веднага щом ги извадите от фурната, ги поръсете с пудра захар или ги залейте с целия сироп. След това ги оставете настрана, докато се охладят и сиропът се абсорбира.
Винаги сервирам моите баклавички с чашка горещо турско кафе!
Вкусната и ароматна баклава с пълнеж от смлени бадеми е чудна!