Начин на приготвяне
Разтворете маята и захарта в малко хладко мляко. Разбийте яйцата, олиото, киселото мляко и прибавете към тях шупналата мая.
В брашното, първо, сипете сол, след това постепенно прибавяйте сместа с маята, докато тестото не спре да лепне. Оставете го за 45 минути да втаса, а след това го разточете и го намажете с масло или маргарин.
Прехлупете го, след това го намажете отново с масло, прегънете отново и оставете ще 20 минути.
След това разточете тестото в правоъгълник, намажете с останалото масло и навийте на руло.
Нарежете рулото по дължина, но оставете единия край и го заплетете на плитка. От плитката направете питка венец и го сложете в средата на подмазана кръгла тава.
Оставете 20 минути да втаса още веднъж, след това намажете с разбития жълтък с малко мляко и поръсете със сусам.
Сложете в полузагрята фурна и печете празничната питка 40-45 минути на 200°C.
Дупчицата в средата съдейства да се изпече по-добре сръбската празнична погача и всяко парче да хване коричка.
Весели празници!