Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Телешко месо»Яхнии»Яхния телешко с грах и картофи

Яхния телешко с грах и картофи

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Яхния телешко с грах и картофи
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
165 мин.
Общо
185 мин.
Порции
5
"Какво ли не бихме дали сега някой вкъщи да сготви за вечеря една такава телешка яхнийка"

Необходими Продукти

  • телешко месо - 700 г
  • лук - 1 глава, средна
  • моркови - 140 г (2 бр.)
  • доматено пюре - 130 г
  • чушки - 1/2 бр. червена
  • грах - 100 - 130 г пресен или замразен
  • картофи - 8 - 10 бр. малки (може и пресни)
  • дафинов лист - 2 бр.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/3 ч.л. млян + 6 - 7 зрънца
  • карамфил - 1 гвоздейче
  • магданоз - 2 стръка
  • брашно - 1 с.л. с връх
  • сол - на вкус
  • олио - 7 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварете телешкото месо на големи парчета в обилно количество вода със дафиновите листа, карамфила, малко сол, зрънцата черен пипер и лъжица- две олио.

Най-добре е телешкото да се вари на бавен огън, за да стане вкусно и много меко. Отнема около 2 часа.

Извадете месото и прецедете бульона.

В тенджера загрейте останалото олио, около 5 с.л. и в него запържете накълцания на ситно лук и чушка и нарязан на по-едро морков.

Когато зеленчуците са омекнали, сложете доматеното пюре с червения пипер и сол на вкус и продължете да запържвате.

Налейте бульона и оставете да заври, а през това време обелете картофите и разполовете или нарежете на четвъртинки.

Сложете ги във врящия бульон, налейте още вода с разбито в нея брашно и варете 10-15 минути.

Накрая сложете граха, магданоза, черния пуипер и върнете месото в ястието.

Гответе до пълна готовност на картофите и граха.

Поднесете яхнията топла.

Яхнията телешко с грах и картофи е много вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: