Начин на приготвяне
Манатарките се слагат в малко купа и се заливат с 200 мл гореща вода.
Оставят се да се накиснат 30 мин.
Празът се почиства, измива и нарязва на ситно.
Запържва се в половината масло за 10 мин.
Гъбите печурки се почистват от пънчетата, измиват и се нарязват на ситно.
След като празът се запържи, се прибавят гъбите и се разбърква много добре.
Пърженето продължава, докато течността от гъбите се изпари.
Манатарките се отцеждат от водата и се нарязват на ситно.
Към гъбите печурки, след като са се запържили, се прибавят манатарките, виното, сушената мащерка и водата, в която са се киснали манатарките.
Разбърква се много добре и се готви до изпаряване на течността.
Сваля се от котлона и се оставя да се охлади гъбеният пастет.
Сместа се пасира с пасатор, след което се прибавя другата половина от маслото, сол и черен пипер.
Оставя се да се охлади в хладилник вегетарианският пастет, след което се консумира.
Пастет от гъби с праз е идеален за мезе.