Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Кюфтета»Кюфтета по чирпански по рецепта на Иван Звездев

Кюфтета по чирпански по рецепта на Иван Звездев

Кюфтета по чирпански по рецепта на Иван Звездев
Снимка: Теодора Мещерова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Благодарим на Иван Звездев за тези кюфтета по чирпански, с удоволствие и ние ще си ги приготвим вкъщи"

Необходими Продукти

  • За кюфтетата
  • кайма - 700 г смес ( свинска и телешка)
  • лук - 1 глава стар
  • галета - 100 г
  • хляб - 1 филия
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • магданоз - 1 връзка
  • чубрица - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • За соса
  • лук - 1 глава стар
  • моркови - 2 бр.
  • зелени чушки - 1 бр.
  • червени чушки - 1 бр.
  • картофи - 2 бр.
  • домати - 2 бр.
  • лютеница - 2 с.л. едро смляна
  • магданоз - 1 връзка
  • олио - 20 мл
  • сол - на вкус
  • черен пипер - 2 щипки
  • чубрица - 2 ч.л.
  • червен пипер - 2 щипки
  • брашно - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете каймата в купа и чукнете яйцето. Обелете лука и го нарежете на ситно. Добавете го към каймата.

Магданозът също нарежете на ситно и го добавете към каймата. Накиснете хляба в прясното мляко за 2-3 минути, след което го изстискайте хубаво и го добавете към останалите съставки.

Добавете галетата и подправките и омесете каймата хубаво.

С помощта на влажни ръце оформете кюфтета, подредете ги в поднос и ги оставете в хладилника да си почиват.

От посоченото количество кайма при мен излязоха 28 кюфтета.

Това зависи с каква големина ги правите - може да направите както малки, така и по-големи.

През това време сложете дълбока тенджера на котлона и загрейте олиото. Обелете лука и го нарежете на полумесеци. Морковите обелете и настържете. Сложете ги да се задушават в сгорещеното олио.

Почистете двата вида чушки от семките и ги нарежете на дребно. Добавете ги в тенджерата. Обелете картофите и ги нарежете на средно големи кубчета.

След като зеленчуците са се задушили, добавете малко вода и гответе под капак за няколко минути.

Настържете доматите и ги добавете в тенджерата. След това добавете още вода, лютеницата, картофите и подправките. Извадете кюфтетата от хладилника и ги добавете към ястието. Оставете кюфтетата яхния да къкри на тих огън до готовност, като 10 минути преди да дръпнете от котлона, сложете размитото във вода брашно и гответе, докато се сгъсти.

Нарежете магданоза на ситно и го добавете към кюфтетата в сос, като си запазите малко за поръсване при сервиране. Да ви е сладко!

Забележка: В оригиналната рецепта за кюфтета по чирпански на Звездев той запечатва кюфтетата на тиган и след това ги добавя към соса. Аз предпочетох да не ги запържвам.

В оригиналната рецепта за кюфтета по чирпански на Иван Звездев галетата е използвана за овалване на кюфтетата преди пържене, но аз не ги пържих и за това сложих галетата в каймата. Червената чушка и лютеницата са добавени от моя страна. Въпрос на вкус.

Както и да го приготвите, все ще е вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: