Начин на приготвяне
Сложете каймата в купа и чукнете яйцето. Обелете лука и го нарежете на ситно. Добавете го към каймата.
Магданозът също нарежете на ситно и го добавете към каймата. Накиснете хляба в прясното мляко за 2-3 минути, след което го изстискайте хубаво и го добавете към останалите съставки.
Добавете галетата и подправките и омесете каймата хубаво.
С помощта на влажни ръце оформете кюфтета, подредете ги в поднос и ги оставете в хладилника да си почиват.
От посоченото количество кайма при мен излязоха 28 кюфтета.
Това зависи с каква големина ги правите - може да направите както малки, така и по-големи.
През това време сложете дълбока тенджера на котлона и загрейте олиото. Обелете лука и го нарежете на полумесеци. Морковите обелете и настържете. Сложете ги да се задушават в сгорещеното олио.
Почистете двата вида чушки от семките и ги нарежете на дребно. Добавете ги в тенджерата. Обелете картофите и ги нарежете на средно големи кубчета.
След като зеленчуците са се задушили, добавете малко вода и гответе под капак за няколко минути.
Настържете доматите и ги добавете в тенджерата. След това добавете още вода, лютеницата, картофите и подправките. Извадете кюфтетата от хладилника и ги добавете към ястието. Оставете кюфтетата яхния да къкри на тих огън до готовност, като 10 минути преди да дръпнете от котлона, сложете размитото във вода брашно и гответе, докато се сгъсти.
Нарежете магданоза на ситно и го добавете към кюфтетата в сос, като си запазите малко за поръсване при сервиране. Да ви е сладко!
Забележка: В оригиналната рецепта за кюфтета по чирпански на Звездев той запечатва кюфтетата на тиган и след това ги добавя към соса. Аз предпочетох да не ги запържвам.
В оригиналната рецепта за кюфтета по чирпански на Иван Звездев галетата е използвана за овалване на кюфтетата преди пържене, но аз не ги пържих и за това сложих галетата в каймата. Червената чушка и лютеницата са добавени от моя страна. Въпрос на вкус.
Както и да го приготвите, все ще е вкусно!