Начин на приготвяне
Пилешките бутчета се измиват и се почистват от останали пера, ако има такива, махат се трътките и се режат на порции.
Слагат се в купа и се овкусяват с половината подправки и малко олио. На купата се слага фолио за свежо съхранение и се прибира в хладилника да се маринова.
Зелето се нарязва на ивички.
Лукът и чесънът се почистват, измиват се и се нарязват на ситно.
В дълбока тенджера се сгорещява останалото олио.
Пилето се вади от хладилника и отделните порции се запържват за по 2-3 минути от всяка страна.
В същата мазнина се задушават лукът и чесънът, а след това се добавя зелето.
Овкусява се с останалите подправки, след това се добацят лютеницата и нарязаната на ситно целина.
Разбърква се и се задушава за кратко.
След това се прехвърля в тавата на фурната, разпределя се равномерно и върху него се поставят порциите пилешко месо.
Добавя се 1 и 1/2 ч.ч. вода и тавата се покрива с фолио. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, отначало за 30 минути, а след това фолиото се маха и се пече до златист загар на месото и готовност на зелето. Да ви е сладко с това изключително вкусно пиле със зеле!