Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Прясно зеле с пиле на фурна

Прясно зеле с пиле на фурна

Прясно зеле с пиле на фурна
Снимка: Теодора Мещерова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
75 мин.
Порции
7
"Истинска класика - пиле с прясно зеле, приготвено на фурна"

Необходими Продукти

  • прясно зеле - 1/2 бр
  • пилешки бутчета - 3 бр
  • целина - няколко клонки прясна
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • босилек - 2 ч.л.
  • мащерка - 2 ч.л.
  • чубрица - 2 ч.л.
  • червен пипер - 2 ч.л
  • зелен лук - 1 връзка
  • пресен чесън - 1 връзка
  • олио - 50 мл
  • лютеница - 4 с.л. едросмляна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилешките бутчета се измиват и се почистват от останали пера, ако има такива, махат се трътките и се режат на порции.

Слагат се в купа и се овкусяват с половината подправки и малко олио. На купата се слага фолио за свежо съхранение и се прибира в хладилника да се маринова.

Зелето се нарязва на ивички.

Лукът и чесънът се почистват, измиват се и се нарязват на ситно.

В дълбока тенджера се сгорещява останалото олио.

Пилето се вади от хладилника и отделните порции се запържват за по 2-3 минути от всяка страна.

В същата мазнина се задушават лукът и чесънът, а след това се добавя зелето.

Овкусява се с останалите подправки, след това се добацят лютеницата и нарязаната на ситно целина.

Разбърква се и се задушава за кратко.

След това се прехвърля в тавата на фурната, разпределя се равномерно и върху него се поставят порциите пилешко месо.

Добавя се 1 и 1/2 ч.ч. вода и тавата се покрива с фолио. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, отначало за 30 минути, а след това фолиото се маха и се пече до златист загар на месото и готовност на зелето. Да ви е сладко с това изключително вкусно пиле със зеле!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: