Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Прясно зеле с боб на фурна

Прясно зеле с боб на фурна

Rositsa IvanovaRositsa Ivanova
Администратор
3723k69k
Прясно зеле с боб на фурна1 / 2
09/07/2011
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
145 мин.
Порции
6-7
"Изключително вкусна и сполучлива комбинация, която ще заеме достойно място в чинията ви!"

Необходими Продукти

  • боб - 300 - 400 г, червен или шарен
  • зеле - 1 прясна зелка
  • моркови - 2 броя
  • зехтин - 8 с.л.
  • домати - 1 - 2 пресни или 2 с.л. доматено пюре
  • чесън - 1/2 глава, цели скилидки
  • червен пипер - 1 с.л.
  • чубрица - 1 - 2 ч.л.
  • джоджен - 1 щипка
  • магданоз - 1 щипка
  • дафинов лист - 1 брой
  • майорана - 1 ч.л., по желание
  • черен пипер - млян, на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете боба за 1 нощ във вода. На следващия ден го сварете в две води, като във втората вода сложите малко сол, мазнина и скилидки чесън. Готовия боб отцедете заедно с чесъна.

Загрейте зехтина в дълбок тиган и сложете да се задушат за 2 минути първо морковите, а след това и накълцаното зеле. Разбъркайте добре, докато зелето омекне и намали обема си. Накрая овкусете с червения пипер, чубрицата, джоджена, магданоза, сол и черен пипер на вкус и разбъркайте.

Прехвърлете зелето в подходяща тава за печене, сипете боба и разбъркайте всичко заедно. Добавете и майораната, дафиновия лист, доматите или пюрето, долейте 1 ч.ч. гореща вода, отново разбъркайте и сложете да се пече, докато течността се поизпари на умерена фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
57
44
33
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Супер
15.11.2023 19:50
Светла
Светла
Стана страхотно!
16.10.2014 18:43
1
16119
16119
Пробвайте с кисело зеле.Няма да съжалявате!
10.12.2013 14:55
5