Начин на приготвяне
В купичка сипваме 200 мл топло прясно мляко. В него разтваряме 1 кубче прясна мая. Добавяме 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Разбъркваме и оставяме да шупне.
В голяма купа пресяваме 850-900 г брашно. Добавяме 1 с.л. сол, 2 леко разбити яйца, 1 с.л. кисело мляко, 1 с.л. ябълков оцет и 4 с.л. олио. Добавяме шупналата мая и замесваме меко тесто. Оставяме да втаса.
В дълбок тиган запържваме 3 стръка праз, ситно нарязани. Добавяме около 1 кг свинско месо, нарязано на малки хапки. Овкусяваме със сол, черен и червен пипер и чубрица. Готвим 10-15 минути на средна температура, докато се запържи и месото. Оставяме да се охлади.
Втасалото тесто разделяме на 10 равни части. Всяка разточваме в кръгла форма. В горния край слагаме от плънката, а от средата, но не докрай, нарязваме на ленти.
Навиваме на руло от страната с плънката и поставяме в тава (26 см), намазана предварително със свинска мас, като сгъваме, да се допрат двата края.
Оформената пита (може да я оформите, както ви харесва) оставяме да втаса отново.
В купичка слагаме 2 жълтъка, 1 ч.л. прясно мляко и 1 ч.л. олио. Разбъркваме и намазваме празничната питка отгоре. Поръсваме със семена и листенца мащерка.
Снежинките са от самото тесто.
Печем в предварително загрята фурна на 170 °C за 35-40 минути. Поднасяме топлата питка с мръвка и праз!
Източник: Maia Ivanova - Кулинарна Мрежа по рецепта на Тотка Павлова.