Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Празнична Никулденска питка

Празнична Никулденска питка

Кулинарна мрежаКулинарна мрежа
Джедай
7466k2k4k
Празнична Никулденска питка2 / 2
07/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • мая - 7 г суха
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • олио - няколко капки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тази пита за Никулден киселото мляко се разрежда с водата, добавя се захарта, разбърква се, за да се разтопи, и леко се затопля.

Три чаши от брашното се пресяват 3 пъти заедно със солта и маята. Прави се кладенче в средата и се сипват олиото, леко разбитите 1 цяло яйце и 1 белтък и айрана.

Омесва се тесто, като постепенно се прибавя от останалото брашно. Трябва да се получи гладко и меко нелепнещо тесто. Оставя се да втаса покрито в съд, намазан с олио.

Втасалото тесто се оформя по желание и се поставя в намазана или покрита с хартия за печене тава с диаметър 24 см. Оставя се отново да втаса.

Намазва се 2-3 пъти с разбит жълтък (останал от двете яйца), смесен с няколко капки олио, прясно мляко или вода.

Печете празничната питка в предварително загрята фурна на 170-180 °C.

Празничната Никулденска питка се остава върху решетка да изстине напълно и се завива с кърпа.

Източник: Radina Atanasova - Кулинарна Мрежа

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: