Начин на приготвяне
В купа за месене сложете грахам брашното. Добавете пресятото бяло брашно. Разбъркайте.
Добавете зехтина, солта, захарта и угасената в оцета сода бикарбонат. Налейте топла водичка и замесете меко тесто.
Оставете за около 15 минути тесто, за да се отпусне, като предварително сте го завили с фолио.
Готовото тесто разточете и оформете содената питка. Сложете я в тава за печене с намазнено дъно.
В отделна купа размесете бяло брашно, сол и вода. Замесете твърдо тесто.
Направете подходящи декорации, подредете ги върху питката и притиснете.
Изпечете в загрята фурна до готовност. Готовото питка поръсете с вода и покрийте с чиста кърпа, докато омекне.
Питката е подходяща за Бъдни вечер, защото е постна.
Празничната грахам питка е готова.