Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пуешко месо»Печена пуйка»Пълнена пуйка на фурна по стара рецепта

Пълнена пуйка на фурна по стара рецепта

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6894k2k9
Пълнена пуйка на фурна по стара рецепта
Снимка: Мария Божилова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
160 мин.
Общо
220 мин.
Порции
10
"Празниците могат да бъдат още по-специални, ако приготвите една пълнена пуйка"

Необходими Продукти

  • пуйка - 4 кг.
  • пуешки дреболии - 340 г
  • масло - 50 г
  • патешка мас - 300 г
  • лук - 2 бр.
  • ориз - 250 г
  • червен пипер - 5 г
  • черен пипер - 2 г
  • сол - 10 г + 5 г за плънката
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пуйката се почиства и измива много добре.

Натрива се със сол 10 гр. отвътре и отвън.

Лукът се почиства, измива и нарязва на ситно.

Задушава се в олиото със солта 5 гр.

Дреболиите се почиства, измиват и нарязват на дребни парчета.

Прибавят се към олиото и се запържват.

Оризът се измива до бистра вода и се прибавя към лука.

Прибавя се вода, равна на количеството ориз.

Плънката се задушава на тих огън до омекване на ориза, след което се отстранява от огъня.

Прибавят се червения и черен пипер и се разбърква много добре.

Оставя се да се охлади.

Пуйката се намазва с патешката мас отвътре между кожата и месото и отвън.

Напълва се с плънката.

Пуйката се завива с фолио.

Пече се 160 мин. на 200 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: