Начин на приготвяне
Пуйката се почиства и измива много добре.
Натрива се със сол 10 гр. отвътре и отвън.
Лукът се почиства, измива и нарязва на ситно.
Задушава се в олиото със солта 5 гр.
Дреболиите се почиства, измиват и нарязват на дребни парчета.
Прибавят се към олиото и се запържват.
Оризът се измива до бистра вода и се прибавя към лука.
Прибавя се вода, равна на количеството ориз.
Плънката се задушава на тих огън до омекване на ориза, след което се отстранява от огъня.
Прибавят се червения и черен пипер и се разбърква много добре.
Оставя се да се охлади.
Пуйката се намазва с патешката мас отвътре между кожата и месото и отвън.
Напълва се с плънката.
Пуйката се завива с фолио.
Пече се 160 мин. на 200 градуса.