Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Боб чорба»Шарен боб с праз и прясна целина

Шарен боб с праз и прясна целина

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6894k2k9
Шарен боб с праз и прясна целина
Снимка: Мария Божилова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
4
"Друго си е да си хапнеш вкусен боб с праз и целина"

Необходими Продукти

  • шарен боб - 500 г
  • моркови - 3 бр.
  • праз - 3 бр.
  • целина - 1/4 глава + 1 дръжка и шепа листа
  • червен пипер - 3 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • джоджен - 2 с.л.
  • олио - 50 мл
  • сода бикарбонат - 3 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Шареният боб се измива и залива в купа със студена вода.

Оставя се да се накисне 12 ч., след което водата се изхвърля.

Бобът се изсипва в голяма тенджера и се залива със студена вода.

Слага се за заври, след което водата се изхвърля и отново се залива със студена вода.

След завиране се изхвърля водата и се залива с нова вода.

Бобът се вари в четвърта вода, като след завиране се прибавя содата и олиото.

Празът се почиства и измива много добре.

Нарязва се на кръгчета и се прибавя към боба.

Морковите се измиват и обелват.

Нарязват се на дребно и се прибавят към боба.

Главата целина се обелва и измива.

Нарязва се на дребно и се прибавя в тенджерата.

Боб чорбата се вари се 20 мин., след което се прибавят измитите и нарязани на дребно дръжки целина, джодженът, червеният пипер и солта.

Вари се до пълното сваряване на боба, след което се прибавя измитите и нарязани на дребно листа целина.

Вари се 10 мин., за да омекне целината.

Шареният боб с праз и прясна целина е готов!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: