Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена питка»Постна содена питка, изпечена в тенджера

Постна содена питка, изпечена в тенджера

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Постна содена питка, изпечена в тенджера2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6
"Постна содена питка, печена в тенджера - посрещнете светлите празници с нея"

Необходими Продукти

  • брашно - 550 г
  • бакпулвер - 1 бр.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 2 ч.л.
  • газирана вода - 300 мл
  • олио - 3 с.л.
  • оцет - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресейте брашното и прибавете бакпулвера, содата, солта и захарта, разбъркайте и оформете кладенче.

В него сипете газираната вода, олиото и оцета, замесете средно меко тесто. Оформете тестото на топка и намажете с олио.

Поставете го в средата на тенджера, дъното на която е покрито с хартия за печене, покрийте тестото със стреч фолио и поставете капака, приберете тенджерата в хладилник за не по-малко от 1 час.

След уреченото време нагрейте фурната на 220 °C.

Извадете тенджерата от хладилника, направете два разреза на кръст върху содената питка и поръсете леко с брашно с помощта на ситото.

Поставете тенджерата, покрита с капака на дъното на фурната (без скарата).

Печете така за 5 минути, премахнете капака на тенджерата и печете за още 25 минути до златист загар отгоре.

Пухкава и вкусна постна содена питка, изпечена в тенджера!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: