Начин на приготвяне
Бобът се измива много добре и се накисва в купа със студена вода. Оставя се да престои 12 ч., след което водата се излива и бобът се слага в тенджера.
Залива се със студена вода и се слага да ври.
След като кипне, водата се изхвърля и се налива нова вода, която отново се изхвърля след кипване.
Бобът се вари в четвъртата вода. След като четвъртата вода заври, се прибавя содата.
Вари се до полусваряване на боба.
Лукът се почиства, измива и нарязва на ситно. Морковът се обелва, измива и нарязва на дребно. Оризът се измива до бистра вода.
Лукът, морковът и оризът се запържват се в маслото. След като се запържат се изсипват в тава с капак.
Бобът се изцежда от водата, в която е врял и се прибавя в тавата при ориза. Прибавя се червеният пипер и солта.
Залива се с 1 л. топла вода и се разбърква много добре.
Пече се в предварително загрята фурна под капак на 200 градуса за 40 мин.
След като ястието е готово, се прибавя измитият и нарязан на ситно магданоз.
Яхнията се сервира с люта чушка.
Яхнията с бял боб и ориз за Андреевден е готова.