Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхнии»Яхния с бял боб и ориз за Андреевден

Яхния с бял боб и ориз за Андреевден

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6894k2k9
Яхния с бял боб и ориз за Андреевден3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
120 мин.
Порции
4
"Посрещнете Андреевден с тази боб яхния с ориз"

Необходими Продукти

  • бял боб - 500 г
  • ориз - 150 г
  • джоджен - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • магданоз - 1/2 връзка
  • лук - 1 бр.
  • масло - 125 г
  • моркови - 1 бр.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • сода - 3 щипки
  • люти чушки - 4 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се измива много добре и се накисва в купа със студена вода. Оставя се да престои 12 ч., след което водата се излива и бобът се слага в тенджера.

Залива се със студена вода и се слага да ври.

След като кипне, водата се изхвърля и се налива нова вода, която отново се изхвърля след кипване.

Бобът се вари в четвъртата вода. След като четвъртата вода заври, се прибавя содата.

Вари се до полусваряване на боба.

Лукът се почиства, измива и нарязва на ситно. Морковът се обелва, измива и нарязва на дребно. Оризът се измива до бистра вода.

Лукът, морковът и оризът се запържват се в маслото. След като се запържат се изсипват в тава с капак.

Бобът се изцежда от водата, в която е врял и се прибавя в тавата при ориза. Прибавя се червеният пипер и солта.

Залива се с 1 л. топла вода и се разбърква много добре.

Пече се в предварително загрята фурна под капак на 200 градуса за 40 мин.

След като ястието е готово, се прибавя измитият и нарязан на ситно магданоз.

Яхнията се сервира с люта чушка.

Яхнията с бял боб и ориз за Андреевден е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: