Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Кренвиршки»Кренвиршки с тесто за японски млечен хляб

Кренвиршки с тесто за японски млечен хляб

Ангел НеновАнгел Ненов
Новак
1718221103
17/01/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
240 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
260 мин.
Порции
4
"По-вкусни домашни кренвиршки се съмняваме да сте опитвали"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 160 мл
  • мая - 6 г инстантна
  • брашно - 375 г
  • сол - 10 г
  • захар - 45 г
  • краве масло - 60 г на стайна температура
  • яйца - 1 бр.
  • кренвирши - 4 бр.
  • кашкавал - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

На дневен ред са моите любими кренвиршки.

Повечето традиционни варианти, които съм пробвал за тази рецепта, са добри, но тестото обикновено е или доста сухо, или доста плътно.

Поради тази причина за тестото реших да използвам опростена версия на рецепта за японски млечен хляб. Както ще се уверите сами, резултатът е страхотен.

Ще измеря 160 мл мляко, което ще затопля до 30-на градуса. Докато това се случва, в купа ще измеря нужното брашно, а именно 375 г.

Останалите продукти, които също ще измеря, са: 45 г захар, 10 г сол и 6 г инстантна мая. Разбивам едно средно голямо яйце и към него добавям маята и затопленото мляко. Ако използвате обикновена мая, може да я оставите да шупне, за да сте сигурни, че е все още активна.

Към брашното добавяме солта и захарта, разбъркваме добре и добавяме мокрите съставки. Тестото за кренвиршките ще е лепкаво, но нека това да не Ви отказва.

Разбъркайте го до хомогенна смес и го оставете покрито 20 мин, за да се хидратира напълно.

Финалната съставка за тестото е 60 г размекнато масло на стайна температура. Добавяме го на този етап, а не с останалите съставки, защото мазнината в тестото „скъсява“ глутеновите нишки. Ако го бяхме добавили по-рано, тогава щеше да ни е много по-трудно да разработим здраво тесто, с хубава глутенова мрежа и финалните кренвиршки нямаше да са толкова пухкави и меки.

Омесваме тестото, докато поеме цялото масло. Покриваме отново и оставяме да втаса за поне 1 час и половина на топло място.

През това време подготвяме закуските с кренвирши. Аз обичам да слагам и парчета кашкавал, които също ще нарежа сега на дълги ивици.

Да се върнем към тестото. Както виждате, то не се е надуло толкова много. Захарта и маслото пречат на работата на маята и за това целият процес е доста по-бавен. Това е причината за по-дългата ферментация на тестото.

Изкарвам тестото на работния плот и го разделям на 4 равни части. Всяко от парчетата разтягам до формата на правоъгълник чрез издърпване, натискане с пръсти или просто с точилка, след което навивам на руло.

След като приключа в всяко парче, започвам отново да ги разтеглям или разточвам в правоъгълна форма, като този път дължината на правоъгълника трябва да е малко по-голяма от дължината на кренвирша и с ширина 10 см.

В единия край на тестото правя прорези с нож с дължина около 2 см. Това е чисто декоративно, но ще гарантира приятна визия на кренвиршките.

Поставяме кренвирша в другия край и навиваме тестото, така че напълно да затвори кренвиршът, а прорезите да са от горната страна.

Поставяме ги върху хартия за печете, покриваме ги отново и ги оставяме да втасат за още час и половина, докато удвоят обема си. Ако искате да ги хапвате за закуска, бихте могли да сложите кренвиршките да втасат в хладилник през нощта. Така няма опасност да превтасат, ще сте готови за мигновено печене, когато се събудите.

Загряваме фурната на 180 °C с конвекция или 200 °C стандартна фурна.

Разбиваме едно яйце и с четка намазваме няколко пъти целите кренвиршки. Печем около 10-15 мин.

Надявам се да опитате тази рецепта за кренвиршки с тесто за японски млечен хляб.

Да Ви е вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: