Начин на приготвяне
Соленият пай с манголд и бри е пикантен пай, характерен за есенните и зимните месеци, когато манголдът е с добър вкус. Заедно с Бри, овкусен с черен пипер и индийско орехче, пълнежът за бутертестото е супервкусен.
За да ускорите и опростите приготвянето, можете да използвате готовото бутертесто с правоъгълна форма, което може да намерите в супермаркета на хладилния плот.
Този солен бутер пай може да бъде вкусно основно ястие, но и предястие, като в този случай може да се разреже на ивици и така да се сервира според броя на хората, посочени в рецептата. За предпочитане е да му се насладите охладен.
Почистете манголда и изхвърлете повредените листа.
Нарежете на филийки с дебелина 1/2 сантиметър.
Изплакнете добре и сложете в гевгир.
Сварете манголда в обилно подсолена вода за 10 минути, след което отцедете.
Оставете го в гевгир и го натиснете с лъжица, за да изцедите излишната вода.
Когато се отцеди добре, овкусете го със струйка зехтин/олио/, обеления и нарязан чесън и овкусете със сол. Разбъркайте добре и оставете настрана.
Нарежете Бри на тънки филийки.
Разбийте яйцето в купа, разбийте го и го оставете настрана.
Разточете бутертестото на правоъгълник около 35х25 см и го поставете върху лист хартия за печене.
Сложете манголд върху половин правоъгълник, оставяйки половин сантиметър от ръба свободен.
Върху манголда наредете филийките Бри, настърган пипер и индийско орехче.
Сгънете тестото, както ви харесва, можете, без да го разрязвате, в двата края на ивици по 2 см, а направо да го прегънете като калцоне, набодете повърхността на 4 -5 места и внимателно запечатайте ръба.
Ако бутертестото е с кръгла форма, разстелете манголда и сгънете краищата около 3 см. Намажете ги с яйцето.
Поставете с цялата пергаментова хартия в тава, след това намажете повърхността на вашия солен пай с разбитото яйце и печете на 200°C за около 20-25 минути, като поставите тавата в средно-ниската зона на фурната.
Ако е необходимо, гответе още за няколко минути, докато тестото стане равномерно златисто и набъбне.
Да ви е сладко с този бутерпай с манголд и сирене Бри!
Съвет: Сирене Бри можете да замените със моцарела, извара, фета.